fbpx

חיזוק חיובי –

חיזוק חיובי –

בתמונה שלפניכם אתם יכולים לראות כלב מגזע רועה בלגי, טיפוס מלינואה, נושך בעת אימון תקיפה.
לרוב כשמדברים על חיזוק חיובי אנשים מעלים בראשם חיזוקים כמו אוכל וליטופים, אך יש עוד המון סוגים שונים של חיזוקים חיוביים בעולם הכלבים.
אומנם לא כל החיזוקים הם כ"כ עוצמתיים אך הם עדיין חיזוקים.
דוגמאות לחיזקים נוספים: משחק, מתן צעצוע אהוב, דיבור בטון חומל ואפילו הרועה הבלגי מקבל חיזוק חיובי כאשר הוא נושך את השרוול.

חיזוק חיובי מהווה כלי רב עוצמה לאימון כלבים. השימוש בו אפוא, אינו פשוט.
על מנת לשלוט בצורה אפקטיבית בחיזוקים חיוביים, ישנם מספר כללי עשה ואל תעשה, שחשוב לפעול לאורם:

האם עלינו לשבח ולתגמל את ההתנהגות הרצויה באופן מיידי?

כלבים חיים את הרגע ועל כן תגובתכם חייבת להיות מיידית. זה יכול להיות דרך מתן צ'ופרים או חיבה וחובה לפעול באותה הצורה בכל פעם שהכלב מבצע את מה שרציתם שיעשה. אם בחרתם לאלף את כלבכם בביתכם, צ'פרו אותו בכל פעם שהוא עושה את צרכיו בחוץ! אם הכלב עובד בעזרת פקודות, לטפו אותו בכל פעם שהוא מבצע את שביקשתם.

שמרו על האימון קצר ומהנה.
המטרה היא שכלבכם יבין כמה שיותר מהר שככל שהוא צייתן יותר, כך הוא מתוגמל יותר. לצורך כך, עליכם לבצע אימון קצר, חיובי ומהנה, כזה המסתיים בנימה טובה.

השתמשו בצ'ופרים לזמן מוגבל.
אף על פי שזה מצוין להשתמש בצ'ופרים בתחילת הדרך, על מנת לעודד התנהגות רצויה, לאורך זמן תאלצו לגמול את כלבכם מהצ'ופרים ולהמירם בשבח וחיבה בלבד. בסופו של דבר, הגורים (שיהפכו לבוגרים) ישכחו את הצ'ופרים ויצייתו רק כדי לקבל את החיבה הזו. למעשה, הכלב מוצא סיפוק בכך שהוא ריצה אתכם כשביצע את הפקודה כפי שהוריתם לו.

חיזוקים חיוביים יכולים להיות התניות לצלילים מסוימים, כמו "כלב טוב", "כל הכבוד", או כל העולה על רוחכם. העיקר שתשמרו על טונציה חיובית ומעודדת, כך שבעת שתבחרו להעלים את הצ'ופר (ולהמירו בהתניה מילולית) הכלב יגיב לכולכם באותו האופן.

הימנעו מסיבוכים מיותרים.
אם למשל אתם מעוניינים שהכלב יביא לכם את הכדור, חסכו במילים: במקום לומר – "תביא את הכדור", אמרו – "תביא" ולאחר מכן תגמלו אותו באופן מיידי כשהוא מבצע את הפקודה כראוי. משפטים מורכבים או פקודות מסובכות, יקשו על כלבכם להצליח ולהיות מתוגמלים, ובכך עלולים לתסכל אותו.

שמרו על עקביות.
בכדי להגיע לתוצאות טובות, יש לשמור על עקביות בחוקים שהצבתם. לדוגמא, אם החלטתם שהכלב לא עולה על הספה, עליכם להיות עקביים ולאסור עליו לעלות עליה מעתה ועד עולם. אם תתירו לו לעלות על הספה לסירוגין, הכלב ימצא עצמו מבולבל ומתוסכל, שכן איננו מבין מדוע בפעם אחת מותר לו לעלות על הספה, בעוד שבסיטואציה דומה (בזמן אחר) אסור לו. בנוסף, חשוב שכל דיירי הבית יהיו עקביים ויקבלו על עצמם את אותם הכללים. במידה והדבר לא כך, סמכו על כלבכם שילמד את ה"מותר" וה"אסור" של כל אחד מדיירי הבית, וידע לנצל זאת לטובתו.

דעו לומר "לא!"

בעלי חיות מחמד רבים חוששים לומר לכלבם "לא!".
זכרו – אם כלב מתנהג בצורה שאינה רצויה, אינה הולמת, או שברצונכם לתקן, עליכם להיות אסרטיביים ולעמוד על שלכם, תוך שאתם אומרים מפורשות – "לא!".

Start typing to see products you are looking for.
דילוג לתוכן